Cultuurhistorie
16 mei 20141 / 2

Een visie ontwikkelen op een nieuw entreegebied vraagt om rekenen en tekenen. Versterken van de cultuurhistorische waarden van de locatie stond daarbij op één. Het ontwerp is indicatief om de mogelijkheden voor een nieuw entreegebied in kaart te brengen. Er wordt uitgegaan van een entreegebied aan de noordzijde van het museum, vwaar zich momenteel een dienstontsluiting bevindt. Niet de gevraagde parkeerbehoefte maar juist het cultuurhistorische landschap is beeldbepalend in het ontwerp. Belangrijke elementen als de dijk en de zeemuur vinden versterking in het ontwerp en verhogen hiermee de beleving van het gebied.

Logistieke opgave
26 april 2014

Ons oog voor de cultuurhistorische waarden betekent niet dat logistieke stromen als auto, fiets en voetganger ondergeschikt zijn in het ontwerp. In tegendeel, de logistieke stromen hebben een brede afmeting om niet te contrasteren maar juist op te gaan in de karakteristieke omgeving. Parkeren is zo optimaal mogelijk ingepast, waarbij gebruik is gemaakt van parkeerkoffers aan de toegangsweg. Het museum heeft per seizoen te maken met verschillende verkeersintenties. Daarom is er voor gekozen om bij het parkeren een zonering van verhard naar onverhard toe te passen. Op drukke dagen kan gebruik worden gemaakt van de niet verharde parkeerplaatsen welke op niet drukke dagen opgaan in het landschap. Tevens is er in het ontwerp voor een verbinding gezorgd met de binnenstad van Enkhuizen door te voorzien in een voet- en fietsverbinding. Een ingetogen entreegebied dat niet afdoet aan de cultuurhistorische omgeving en waarbij logistieke stromen inpassing vinden; dat is het nieuwe entreegebied voor het Zuiderzeemuseum. 

Entreegebied Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Vind eenvoudig vergelijkbare projecten, kies uw interesse:

  buitenruimte   cultuur   cultuurhistorie   landelijk gebied   visie
Project Details

Opdrachtgever: ZuiderzeemuseumPeriode: 2014/2016Producten: visie, stedenbouwkundig schetsontwerpProgramma: representatieve entree, logistieke stromen, inpassing cultuurhistorische waardenHet cultuurhistorische Zuiderzeemuseum vertelt de verhalen van het vroegere dagelijks leven rond de Zuiderzee. Sinds 1983 beschikt het naast een binnenmuseum tevens over een buitenmuseum. Momenteel is dit alleen bereikbaar met de museumveerboot die je met een vaart over het IJsselmeer naar de authentieke huizen, winkels en werkplaatsen brengt. In de toekomst wil het museum voorzien in de mogelijkheid om het buitenmuseum  op andere manieren te bereiken. Vanwege onze ervaring met logistieke en ruimtelijke vraagstukken voor musea vroeg het Zuiderzeemuseum ons een visie te geven op het nieuwe entreegebied.