Interview: bureau en werkveld
27 juni 2014

Fleurianne, je studeert RO en planologie maar je loopt stage bij een bureau voor stedenbouw en landschap. Lag de keuze voor ons bureau met een breder werkterrein voor de hand of ben je toevallig bij ons terecht gekomen?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van te voren nooit had gehoord van OD205 maar na een beetje research te hebben gedaan was het geen toeval dat ik bij jullie terecht ben gekomen. Voor mijn tweede stage zocht ik naar een bureau dat zich bezig hield met stedenbouw maar ook affiniteit had met andere facetten binnen het vakgebied. Ik was dus opzoek naar afwisselend maar wel uitdagend werk. Via via hoorde ik dat ik eens moest zoeken op het bureau OD205. Ik was zo verrast van alle projecten en de overeenkomsten met mijn wensen voor een stage dat het dus niet gek is dat ik de boel bij OD205 ben komen opfleuren.

 

Met welke ideeën over een bureau ben je begonnen? Is jouw beeld over wat een bureau doet en hoe er gewerkt wordt in vijf maanden tijd verandert?

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met het bureau was via de bureauwebsite. Ik was op zoek naar een bureau dat zich actief bezig hield met veranderingen in het vakgebied en dit zag ik op jullie website terug. Na mijn sollicitatiegesprek waarbij ik natuurlijk al onder de indruk was van de locatie had kreeg ik het beeld van een jong en fris bureau. Nu bijna aan het einde van mijn stage kan ik zeggen dat dat beeld alleen maar is versterkt. Ik zie jullie nog steeds als jong en fris maar ook de woorden actief, specialistisch en aardig mogen niet ontbreken.

verschil in organisatie en mannen...
26 juni 2014

Vóór OD205 liep je stage bij de gemeente Den Haag. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee stages en pakte de combinatie voor jou goed of minder goed uit?

Voor ik dit studiejaar begon met mijn stages had ik me voorgenomen het verschil tussen publiek en privaat te willen ervaren. Zoals je noemde heb ik eerst stage gelopen bij gemeente Den Haag wat in vergelijking met OD205 een mega-organisatie is. De interne communicatie laat daar vaak even op zich wachten, terwijl dit bij OD205 juist tegenovergesteld was. Ik ben iemand die kletsen geen straf vind en het was dan ook heel prettig om onderdeel uit te maken van een kleine organisatie waar je snel op mensen terug kon vallen. Daar tegenover staat dat je bij de grote organisatie meer overleggen waren, maar dan wel minder persoonlijk. Door op beide plekken stage te lopen heb ik mijn doel om de verschillen tussen privaat en publiek te ervaren dan ook bereikt.

 

Nou, dan even naar de sfeer in Delft. Een klein bureau, drie mannen in de basisopstelling en vervolgens kom jij erbij. Hoe voelde dat?

Volgens mij heb ik in dat mannensfeertje toch aardig wat vrouwelijke gezelligheid gebracht. Bij het zoeken naar een stageplek lag mijn voorkeur bij een compact bureau om zo meer kennis op te doen van alle activiteiten die gaande zijn bij een privaat bureau. Natuurlijk was het de eerste paar weken even wennen, maar al snel had ik mijn draai gevonden. Jullie stonden altijd open voor de vragen die ik had. Ik was altijd geïnteresseerd in de projecten waar jullie je mee bezig hielden en kon ik het niet laten mee te kijken om vervolgens spontaan een uitleg van jullie te krijgen! Naast mijn toegenomen vakkennis heb ik tijdens de lunchpauzes ook mijn kennis van voetbal vergroot. Maar met mijn komst vonden jullie het volgens mij ook erg gezellig om mee te discussiëren over de leukste winkelsteden.

idee en realiteit
25 juni 2014

En qua werk; wat heb je gedaan en komt dat overeen met jouw wensen in het begin van de stage? 

Wow, nou ik kan niet alles vertellen waar ik me mee bezig heb gehouden want dan wordt het een lang verhaal. Ik vertelde al dat ik opzoek was naar een stage waar ik te maken zou hebben met afwisselende werkzaamheden en waarbij ik me op meerdere terreinen van het vakgebied zou begeven. In deze vijf maanden heb ik aan zoveel verschillende projecten gewerkt, van het opstellen van een stedenbouwkundig programma van eisen tot het maken van postzegelplannen. De stage is voor mij dus een goede keuze geweest. Resultaatgericht werken is een eigenschap van mij en ik vond het dan ook fijn dat ondanks de diversiteit in werkzaamheden het resultaat wel direct zichtbaar werd. Het heeft mij gestimuleerd om volgende keren weer iets moois neer te zetten.

 

Als stagiaire ben je best vaak op bureau; kon je ook af en toe mee naar 'buiten'; hoe was dat voor je?

Bij mijn vorige stage had ik vaak te maken met overleggen, maar dan vooral interne overleggen. Bij de overleggen met OD205 was het vaak zo dat er bepaald materiaal aan externe werd getoond waar ik de voorgaande dagen hard aan had zitten werken. Tijdens de overleggen was ik dan ook nieuwsgierig naar de reacties op mijn werk. Vaak kregen we in de overleggen input waar ik vervolgens weer mee aan de slag kon. Vanuit het bureau is altijd aangegeven welke overleggen nuttig voor mij waren en of ze in relatie stonden met de projecten waar ik mij mee bezig hield. Naast de kennis die ik heb opgedaan tijdens de overleggen was het ook gezellig om je collega’s (mag ik jullie zo noemen?) beter te leren kennen. Het is belangrijk om de projectlocatie te bezoeken voor een project begint. Ik ben dan ook meerdere malen meegegaan om doormiddel van een drone de locatie beter te leren kennen. Ook zijn we een ochtend naar de gemeente Borsele geweest om een presentatie te verzorgen. Op de terugweg heb ik nog een persoonlijke tour langs de bijzondere plekjes in Zeeland heb gekregen. Dat noem ik vrij uniek!

Is een stage de moeite waard
24 juni 2014

Wat heeft de stage opgelevert? Kan je drie punten noemen die echt het verschil maken?

Het klinkt misschien raar maar ik denk dat ik pas na mijn stage kan zeggen wat ik heb geleerd. Nu zit ik nog in een standaard modus dat ik elke dag naar het bureau ga en het de normaalste ze zaak vindt dat ik elke dag bijleer. Natuurlijk zijn er nu al opvallende leerpunten die ik kan benoemen. Zo heb ik ervaren hoe belangrijk het is om je naar de buitenwereld zicht- en kenbaar te maken. In ons vakgebied is het makkelijk om je dagenlang achter een computer te verschuilen, maar uiteindelijk kom je jezelf dan tegen. Je hebt niet door dat de omgeving waarin je je bevind veranderd en jij niet mee gaat met de vraag die er is. Kreten als burgerparticipatie vallen onder deze veranderingen. Dat acties en creatief reageren op veranderingen van de buitenwereld belangrijk is heb ik tijdens mijn stage meegekregen. Persoonlijk heb ik de werksfeer als prettig ervaren. Er werd altijd hard gewerkt op kantoor maar gelukkig rende niemand als een kip zonder kop door het kantoor. Ik kon mij hierdoor beter concentreren en zo ook harder werken en uiteindelijk meer leren. Natuurlijk heb ik ook mijn kennis verbreed op het gebied van stedenbouwkundig en ruimtelijke ordening maar misschien nog wel belangrijker is dat ik de interactie tussen deze twee heb ervaren. De samenhang is zo enorm en voor mijn stage had ik dat nooit zo gezien. Ik denk dat komende maanden nog veel meer momenten komen waarbij ik denk, owja dat en dat heb ik ook allemaal geleerd bij mijn stage! Goh nooit gedacht.

 

Zo te horen is het stage lopen goed bevallen. Denk je dat andere studenten er goed aan doen om ook stage te lopen?

Ik kan stage lopen aan iedereen aanbevelen. Je brengt bij een stage je kennis van de afgelopen jaren studie in praktijk. Mijn ervaring is dat je sneller kennis opdoet tijdens een stage dan uit boeken. Daarnaast is het in de praktijk vaak zo dat iets net weer anders gaat als beschreven in de theorie. Je krijgt dus een uitbreiding van je basistheorie die je tijdens je studie hebt geleerd. Op persoonlijk vlak krijg ontdek je waar je interesses liggen. Ook leer je je eigen positieve en negatieve kanten beter kennen. Dus als ik jou was zou ik zeker stage lopen! Geloof me, aan het eind van de stage besef je de werkelijke waarden van een stage pas.

beoordeling en tips
23 juni 2014

Vanuit het bureau kan ik zeggen dat wij ontzettend blij waren met jou en jouw inbreng! Hebben wij ook bij jou een goede indruk achtergelaten?

O, dat zeker. Mijn eerste indruk van een jong en fris bureau heb ik tijdens deze stage ook mogen ervaren. Ik vond het erg prettig dat ik overal in ben betrokken ook al werkte ik niet mee aan alle projecten. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mij afgelopen vijf maanden als onderdeel van het bedrijf heb gevoeld en zo te horen zijn jullie hier blij mee geweest. Gelukkig! Ik wil jullie natuurlijk ook bedankt voor alle inspanning, kennis en gezelligheid!

 

Tenslotte: heb je nog wat tips voor studenten die een stageplek zoeken; bij ons of ergens anders?

Bedenkt eerst wat je werkelijk zoekt in een stage. Heb je nog nooit stage gelopen en ken je je eigen vakgebied nog niet goed dan zou ik eerst kiezen voor een stage die een breed werkterrein heeft. Zo kom je er het snelst achter waar jou interesses liggen. Als OD205 en mijn verhaal je aanspreken zou ik zeker solliciteren bij OD205. Zorg ervoor dat je een portfolio opstuurt en geef duidelijk aan wat je zoekt in een stage.

Als tip: kom je op sollicitatiegesprekkomt doe je dan ten alle tijden voor als Feyenoordsupporter dan heb je Danny Nelemans in ieder geval met je mee.

interview

Vind eenvoudig vergelijkbare projecten, kies uw interesse:

Project Details

Opdrachtgever: OD205Periode: eerste helft 2014Producten: -Programma: -Vlak voor het beeïndigen van haar stageperiode hebben wij Fleurianne geïnterviewd. Hoe kijkt zij terug op 5 maanden stage bij OD205? En: heeft ze nog een goede tip voor aankomende stagiaires?