stedenbouwkundig plan
6 november 20131 / 3

Ons plan voor de Fort Garry Campus is getiteld 'Uptown Winnipeg'.

Als tegenpool van downtown behelst ons plan twee verschillende werelden: een stadsbos en een stedelijke kern, prachtig gelegen aan de Red River. Het bos en het grid, gedefinieerd door de openbare ruimte, vormen een robuust raamwerk. Daarbinnen kan een flexibele, duurzame ontwikkeling plaatsvinden, met een brede range aan ruimte- en gebouwtypen en functies: een combinatie van wonen en commerciële voorzieningen in het noordelijk deel, en zones met wonen, sport en instituten in het zuidelijk deel.

De ontwikkeling aan de Red River
5 november 2013

Tussen de oevers van de Red River bevindt zich de stedelijke kern van het plan. Hier wordt gewerkt en naar school gegaan. Alle faculteiten zijn hier gesitueerd. Hierdoor is er een soort tweede 'uptown' ontstaan, waar het de hele dag door levendig is. De meeste gebouwen in het gebied hebben groene daken, hierdoor zijn de gebouwen ecologisch verantwoord en ingepast. In dit gebied zijn de uitgangspunten van het ontwerp duidelijk aanwezig, duurzaamheid, flexibiliteit en toekomstgericht.

Wonen in het parkbos
5 november 2013

De woongebieden zijn gesitueerd in het groene noordelijke deel van de campus. Vanuit de drukke stedelijke kern ga je met de elektrische shuttle bus naar dit rustgevende stadsbos. De gebouwen zijn zo ontworpen dat iedereen in aanraking komt met groen. De meeste woningen zijn georiënteerd naar de buitenkant. Deze woningen hebben een mooi uitzicht over het bos. Door de ovale vorm van de gebouwen zijn er op bepaalde plekken groene insteken naar binnen. De woningen aan de binnenzijden van de gebouwen hebben hierdoor uitzicht over de groene binnentuinen. Het gevoel dat je in een drukke stad / op een grote campus woont verdwijnt volledig.

Verbondenheid en Transit Oriented Design
4 november 20131 / 4

Verbondenheid en "transit oriented design" staan centraal in het ontwerp. 

Centraal binnen de campus is een transportknooppunt glegen, die de campus direct verbindt met de stad. Hieromheen bevinden zich het winkelcentrum van de stedelijke kern, het stadion, nieuwe woningen en faculteitsgebouwen. Op dit knooppunt kun je overstappen op de campus shuttle bus, een gratis fiets pakken of te voet verder gaan. De gehele campus is gericht op het accomoderen van langzaam verkeer. Er is voorzien in een dicht netwerk van autovrije routes. Grote parkeergarages zijn gekoppeld aan twee transportknooppunten.

Living lab en ecologische structuur
4 november 20131 / 2

We geven aan de Fort Garry Campus vorm als een Living Lab.

Point Lands - de voormalige proefvelden van de agrarische school -  zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Dit gebied krijgt betekenis voor, de productie van (wind)energie en voor de berging en zuivering van water.

Het ontwerp heeft daarnaast grote ecologische waarden, in het bijzonder dankzij een brede groene zone langs de rivier en het parkbos. Deze gebieden zijn via een fijner netwerk met elkaar verbonden.

Fort Garry Campus ontwikkelingsplan, Winnipeg

Vind eenvoudig vergelijkbare projecten, kies uw interesse:

(stads)landschap   buitenruimte   cultuur   duurzaamheid   herstructurering   nieuwe woongebieden   visie
Project Details

Opdrachtgever: University of ManitobaPeriode: 2013Producten: visie, stedenbouwkundig ontwerp, landschapsontwerpProgramma:De Universiteit van Manitoba in Winnipeg (Canada) wil de campus-beleving versterken en een leider worden in innovatief en duurzaam ontwerp, nationaal en internationaal bekend om om zijn excellentie op het gebied van opleiding, onderzoek, innovatie en creativiteit.
De verwerving van de aangrenzende Southwood Golf and Country Club biedt een uitgelezen kans om een duurzame, multifunctionele wijk te ontwikkelen, die nauw verbonden is met de Fort Garry Core Campus. Om deze ambitie tot realiteit te maken, schreef de universiteit een internationele prijsvraag uit. De opgave was om een visie en plan te ontwikkelen, als leidraad voor toekomstige ontwikkelingen van de campus. Een plan dat voorziet in een raamwerk van landschap en openbare ruimte, dat zou moeten leiden tot een interactie tussen wonen, leren, onderzoek, winkels, cultuur en recreatie.

 

In onze visie wordt de Fort Garry Campus de nieuwe  "Uptown Winnipeg". Vergelijkbaar met downtown, bruist uptown van stedelijk leven. Wat uptown uniek maakt is zijn duurzame, flexibele, toekomstgerichte concept. 

 

Met het ontwerp “Uptown Winnipeg – A Fort Garry Urbanization Plan” bouwen we voort op de bureautraditie in het ontwerpen van campussen - van Eindhoven en Twente tot aan Gabon en Singapore.