nieuwe website od205.nl
4 juli 2018

Vanaf juli 2018 hebben wij een nieuwe website!

Deze is te zien onder www.od205.nl

 

Vanaf nu gaan wij definitief verder zonder de 'sl' achter onze naam; wel zo makkelijk en voor iedereen herkenbaar. 

 

De site waarop u zich nu bevindt wordt niet meer onderhouden! Vanwege technische redenen blijft ze nog wel enige maanden zichtbaar. 

Kinderparticipatie in Rozenburg
28 juni 20181 / 4

Deze maand starten wij met de ontwikkeling van een inrichtingsconcept van de openbare ruimte in De Vogelbuurt in Rozenburg. Eerder werden speelplekken gezien als geïsoleerde gebieden. Gelukkig zijn er nieuwe inzichten en mogen ze nu meer onderdeel worden van de openbare ruimte. Daarnaast willen we graag helder krijgen of het aanbod voldoende is afgestemd op wat de kinderen prettig vinden. Onze landschapsontwerper Marjan Ketner heeft een methode ontwikkeld waarbij de kinderen voorop staan.

 

Er wordt samen met de kinderen uit de omgeving begonnen met een wandeling door de buurt. Tijdens de wandeling wordt duidelijk waar de kinderen graag spelen. Dit kunnen zowel formele (speelplein) als informele (groenstroken) plekken zijn. Wij leren welke routes ze door de wijk kiezen en hoe ze onderweg spelen. Daarna volgt een bewonersavond waar de volwassenen hun visie kunnen geven.

 

Na dit onderzoek volgen keuzen voor locaties en het inrichtingsconcept voor de buurt. In oktober 2018 wordt het plan gepresenteerd tijdens een bewonersavond.

 

iCAREnext: eerste stap naar een inclusieve samenleving
20 juni 2018

Geprikkeld door de veranderingen in de zorg en de gevolgen voor ons eigen vakgebied, stapten wij in 2017 samen met de bureaus Groosman (architectuur) en Kaap O (onderzoek) onbevangen de zorgwereld binnen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de in gang gezette transities in de zorg kans bieden om een grote stap richting de inclusieve samenleving te maken.

 

De inclusieve samenleving krijgt pas vorm als de openbare ruimte iedereen de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan het sociale leven. Mensen moeten in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en ze moeten de regie over hun eigen leven behouden; een opgave op sociaal én ruimtelijk vlak.

 

Dankzij de waardevolle samenwerking die we zijn aangegaan met en tussen ruimtelijke denkers, zorgorganisaties, corporaties, gemeenten, beleggers en maatschappelijke organisaties lukt het ons om de koppeling tussen maatschappelijke en ruimtelijke vernieuwingen te creëren.

 

Onder de naam iCAREnext zetten wij nu samen de eerste stappen naar een inclusieve samenleving. Benieuwd naar onze aanpak? Neem vooral eens een kijkje op www.icarenext.nl of neem contact met ons op.

Omgevingswet: keten, kansen en keuzes
16 februari 2018

Op 8 maart 2018 organiseren wij samen met 'onze buren', de Processpecialisten, de workshop 'Omgevingswet: keten, kansen en keuzes'. Tussen 8.30 uur - 10.30 uur bent u welkom voor deze ontbijtsessie in De Procescentrale in Rotterdam, Schiehavenkade 162-164.

 

Tijdens deze workshop delen De Processpecialisten hun ervaringen en lessen met het organiseren van ketensamenwerking en uitdagingen bij de invoering van de Omgevingswet. Namens OD205 presenteren Danny en Ralf de casus ‘iCAREnext’; een baanbrekende visie voor inclusieve wijken die maatschappelijke vernieuwing koppelt aan ruimtelijke vernieuwing. Het één kan niet zonder het ander. Nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe afspraken zijn daarvoor essentieel. Wij stellen het huidige denkkader ter discussie en roepen op tot een andere vorm van samenleven.

 

Aanmelden kan via info@processpecialisten.nl o.v.v. contactgegevens en functie. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danny.

Publicatie Smart City
14 november 2017

Op 13 november jl. is het Future City Magazine verschenen. Collega Judit heeft hier afgelopen zomer een artikel voor geschreven. Het 100-pagina’s dikke magazine beschrijft niet alleen waarom en hoe de stad verandert, maar laat ook een waaier aan concrete voorbeelden zien van die verandering. 

 

Judit verdiepte zich in de casus Ameland. Dat eiland wil in 2020 het eerste slimme, zelfvoorzienende eiland van Europa zijn en koppelt daarom duurzame systemen aan elkaar met een smart grid. 

 

Belangstelling: bestel het boek hier!

Geslaagde Live Experience
23 mei 2017

Zo'n 40 enthousiaste deelnemers deden gisteren mee aan de Live Experience 'Omgeving van Morgen', die od205 samen met acht! en Youmee organiseerde. Danny en Arjen gingen als experts samen met hen aan de slag met alle uitdagingen rond cultuurverandering en vernieuwende vormen van participatie in het kader van de Omgevingsvisie.

 

Hoe ziet de route naar een gezamenlijk perspectief eruit? Welke mindset is er nodig? En hoe zet je e-democracy daarbij op een goede manier in? Dat waren enkele vragen die centraal stonden.

 

Heb je het gemist? Geen nood, want donderdag 5 oktober delen we onze kennis gewoon nog een keer.

 

Aanmelden kan via www.omgevingvanmorgen.nl

GESELECTEERD: 2de RONDE!
19 mei 2017

Tot eind mei zijn we druk bezig met de Linkeroever van Antwerpen. Via de stadsbouwmeester organiseert Stad Antwerpen een internationale stedenbouwkundige ideeënwedstrijd over de Linkeroever, de overkant van het centrum. Bijzonder: men heeft ervoor gekozen niet een eindproduct van ons planners en ontwerpers te vragen maar juist een openingsbod. Eentje dat geschikt is om mét de bewoners van de hele stad de discussie over de gewenste toekomst van Linkeroever te voeren.

 

Uit alle inzendingen zijn door de jury 15 teams gekozen die in de tweede ronde hun ideeën mogen uitwerken. od205 met de inbreng van spie zit erbij!

In juni zullen vijf teams als winnaars worden gekozen. Zij mogen het transformatieproces in Antwerpen met nieuwe ideeën en inzichten aanjagen. 

Masterclass: Gebiedsontwikkeling
20 december 2016

Nog net voor de feestdagen bezocht stedenbouwkundige Danny Nelemans het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam voor een masterclass ‘Hoe kom ik ertussen bij gebiedsontwikkeling’.

 

Samen met 20 andere geïnteresseerde ontwerpers was Danny te gast bij BLOC. Zij zijn een concept-gedreven ontwikkelaar en gaven een interessante kijk in hun aanpak om tot ontwikkeling te komen voor bijvoorbeeld het Dutch WindWheel en The Dutch Mountains. Dit vereist een andere manier van denken, iets waar od205 ook bij verschillende projecten nieuwe paden aan het bewandelen is.

 

Houdt ons in de gaten, want in 2017 komen deze lessen goed van pas.Nog dit jaar komen wij met een fantastisch zelf geïnitieerd project wat voor een discussie, vernieuwing en reuring gaat zorgen.

 

tot slot

benieuwd naar het verslag van de bijeenkomst:

arch-lokaal.nl/opdrachtgeverloos-ontwikkelen/

Judit laat een pootafdruk achter met 'The Elephant Cage Portsmouth'
23 november 2016

Van 23 tot en met 26 november 2016 was er een Nederlandse delegatie van jonge ontwerpers met Architectuur Lokaal naar Portsmouth. Deze delegatie is afgereisd naar Portsmouth om onder begeleiding van een aantal mentoren na te denken over alternatieve ontwerpen voor kustversterking.

 

Portsmouth is een laaggelegen stad aan zee en kwetsbaar voor overstroming. Verouderde kustwerken, klimaatverandering en een stijgende zeespiegel bedreigen de open relatie tussen de zee en de stad. De risico’s voor Portsmouth zijn vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Daarom is er in Portsmouth door drie groepen van Britse en Nederlandse jonge ontwerpers nagedacht over scenario’s die bescherming bieden zonder de kwaliteiten van het dichtbevolkte kuststadje te bederven.

 

Onze collega en expert op het gebied van ruimtelijke waterinterventies Judit was van de partij en bedacht met haar team een kustversterking naar het oerhollandse dijkprincipe slaper, waker, dromer maar dan met een Engelse twist: ‘asleep, awake and dreaming’. In maart volgend jaar vindt de return-visit in Nederland plaats om te zien hoe innovatieve en integrale kustversterking er in de praktijk uit zou kunnen zien.  

excursie stadsontwikkeling nieuwe stijl
21 september 2016

Op woensdag 14 en vrijdag 16 september hebben wij samen met geïnteresseerde opdrachtgevers, vakgenoten en collega's de oversteek over de Nieuwe Maas gemaakt.

 

Vanuit ons nieuwe kantoor in de Schiecentrale begon een geanimeerde middag, waarna we op Katendrecht de 'nieuwe gebiedsontwikkeling' in de praktijk hebben ervaren en onder het genot van een borrel gesproken hebben over onze kijk op opgaven van vandaag én morgen.

 

een nieuw adres
15 juni 2016

od205 is verhuisd!

 

De OD is een begrip in Delft.

 

De Oude Delft is namelijk de oudste en de voornaamste gracht van de stad.

In een statig patriciërshuis langs de kade, op huisnummer 205, vestigde Sam van Embden in de jaren 60 zijn ontwerpbureau.

OD 205 werd een bekende naam op het vlak van stedenbouw, landschap en architectuur.

Na ruim een halve eeuw kwam ons adres echter niet meer overeen met onze kernwaarden en huidige manier van werken. Tijd om deze weer in overeenstemming te brengen!

 

od205 is verhuisd. Sinds juni 2016 werken wij vanuit de Schiecentrale in het Rotterdamse Lloydkwartier.

 

De oude elektriciteitscentrale en de voormalige havengebieden in het centrum van de stad verenigen op bijzondere wijze de kernwaarden waar wij voor staan: visie | transformatie | innovatie

 

Het is een plek waar wij ons weer thuis voelen! Wij hopen op de voortzetting van een goede traditie van het bureau: een duurzame relatie met ons adres en met onze relaties. 

 

Van harte heten wij jullie welkom aan de Schiehavenkade. Bel ons voor een afspraak of kom gewoon eens langs.

 

OD205

Schiecentrale

Schiehavenkade 158-160

3024 EZ Rotterdam

 

tel 010 303 1277

mail@od205.nl

 

Land van verschillende snelheden
4 januari 2016

Tijdens het Jaar van de Ruimte (2015) reisde Arjen, op initiatief van Couleur Locale, met een groep van dertig jonge ruimtemakers door vijf uiteenlopende regio’s: Amsterdam, Parkstad, Twente, Eindhoven en Groningen. Het was een zoektocht naar de opgaven van de toekomst en het verhaal van de plek.

 

De bevindingen van deze 'ruimteverkenning' zijn samengebracht in de publicatie ‘Ruimteverkenning door een land van verschillende snelheden’.

 

Arjen schreef ten behoeve van deze publicatie het artikel 'Samenwerken aan ons collectieve landschap' en - gezamenlijk met Ralf - het ruimtelijk toekomstperspectief voor de 'Buitenmetropool Parkstad Limburg'.

Het kernteam
20 februari 2015

Welkom aan de Oude Delft! Sinds afgelopen week werken Jasper Siebring (rechts achter) en Lowin van der Burg (links voor) bij ons. Jasper gaat de komende maanden al zijn tijd en energie stoppen in zijn afstudeerproject aan de HRO; de nieuwe omgevingsvisie. Lowin gaat zich richten op Parkstad Limburg. Met zijn door de TU Delft geschoolde kritische blik versterkt hij ons initiatief-team voor deze spannende regio

nieuw merk - nieuw product - nieuwe website!
14 maart 2014

Vandaag brengt OD205 een Stedenbouwkundige Optimalisatie Strategie op de markt.

 

Met deze SOS bieden wij een tool-box waarmee stilgevallen gebiedsontwikkelingen weer vlot kunnen worden getrokken

 

Meer info op onze nieuwe product website: www.planoptimalisatie.nl

lezing Sociale Woningbouw in Nederland
21 oktober 2013

Op dinsdag 29 oktober 2013 geeft Ralf in het Haus der Architektur Köln een lezing. Het thema: de sociale woningbouw in Nederland.

 

In Duitsland lijkt zich een kentering in de woningbouwpolitiek af te tekenen. De markt is onvoldoende in staat de gewenste hoeveelheid betaalbare woningen te realiseren. Hoe verder? 

 

Voor deze achtergrond heeft het Haus der Architektur deze lezing geprogrammeerd.

 

www.hda-koeln.de/2013-10-29.html

75-jarig jubileum
2 juli 20131 / 8

1 juli 1938 stichtte Sam van Embden zijn bureau voor stedenbouw en architectuur dat sinds zijn pensionering 1969 onder de naam OD 205 bekendstond.

 

Als nazaat van dat bureau nodigden wij opdrachtgevers van nu en toen uit om samen met ons eind juni jl. het 75-jarige jubileum te vieren.

 

In het Nederlans Openluchtmuseum hebben die middag Pieter-Matthijs Gijsbers (directeur museum), Joosje van Geest (architectuurhistoricus) en Ralf Hottenträger (directeur OD205) hun kijk op het bureau gegeven.

 

Dat bleek een schot in de roos omdat de bezoekers een veelzijdig en verrassend beeld kregen voorgeschoteld dat veel stof bod om daarna nog urenlang over door te praten.

 

Als extraatje werden onze gasten op een film getrakteerd die wij met onze nieuwe drone zelf hadden opgenomen. Kijkt u vooral mee - op deze website, op onze facebookpagina of op youtube!

Maassluise School
15 november 20121 / 4

In de zomer van 2012 heeft Ralf (midden) een uitnodiging van Lely Vastgoed ontvangen, of hij samen met 40 andere vakmensen uit de stedenbouw, de architectuur en de landschaps-architectuur mee wilde denken over een 'Maassluise School'.

 

"Lely Vastgoed heeft de ambitie om een nieuwe architectuurschool - of stroming - te ontwikkelen. De aanleiding is een nieuwe woonwijk in een gebied tussen Rotterdam en Den Haag, Dijkpolder in Maassluis. De komende tien jaar worden hier naar verwachting zo'n 1.500 woningen gebouwd, in een voor Nederland ongekende setting. De Maassluise School biedt toekomstige bewoners en bouwers inspiratie voor een individuele identiteit per woning, terwijl tegelijkertijd een unieke en herkenbare identiteit voor de hele woonwijk ontstaat. Denk aan de Amsterdamse en de Haagse school die een serie vooroorlogse woonwijken een bijzonder gezicht gaven en geven."

 

Tussen september en december heeft Ralf aan de drie rondetafelgesprekken, plenaire zittingen en werksessie in het NAI deelgenomen. Niet zonder twijfel aan nut en noodzaak van zo'n onderneming. Wel overtuigd van de meerwaarde van een intensieve dialoog in een nieuwe setting. Co-creatie met andere bureau's is geen alledaagse bezigheid van ons.  

De sessies tussen vakgenoten waren dan ook verrassend, soms zwaar en vaak inspirerend. De discussies met Lely Vastgoed, Soeters Van Eldonk architecten (opsteller Masterplan) en Beaumont communicatie verliepen in het begin wat stroef maar kenden een sterk stijgende lijn.

 

Tijdens de slotmanifestatie heeft elke ronde tafel haar standpunt verbeeld hoe de Dijkpolder ontwikkeld en ontworpen zou moeten worden. Ons advies was vooral: vermijd een blauwdruk, geef ruimte aan geleidelijke groei met het landschap als uitgangspunt, organiseer een openbaar raamwerk dat verschillen in woonmilieus uitlokt en ontwerp verder niet meer dan strikt noodzakelijk!

Excursie Antwerpen
27 april 2012

Antwerpen was het doel van onze bureauexcursie 2012. Getriggerd door berichten dat de openbare ruimte steeds meer als catalysator voor stadsvernieuwing wordt ingezet togen we naar de Vlaamse metropool. Een dag was in feite te kort voor het bezoek van CS en omgeving, Spoorpark Noord, het MAS en het Eilandje, tuinsteden in Deurne en een afsluitend etentje hartje centrum... 

Actueel

Vind eenvoudig vergelijkbare projecten, kies uw interesse:

Project Details

Opdrachtgever: OD205Periode: vanaf 2012Producten: foto's en nieuwsitemsProgramma: gevarieerdOnder de titel 'Actueel' belichten wij actuele bureauactiviteiten, algemene nieuwsfeiten en anderssoortige niet-projectgerelateerde items.